Hofbräuhaus Am Platzl
Piwiarnia Hofbräuhaus Am Platzl |
Śladem Tradycji-Piwiarnie w Monachium
Jedna z największych atrakcji w Monachium-Piwiarnia HOFBRÄUHAUS.
czy w ostatki-Faschingsdienstag.
Tutaj w najstarszej części
Monachium mieści się między innymi znany na całym świecie:
Hofbräuhaus, jak również Orlandohaus gdzie aktualnie mieści się
bistro należące do znanego kucharza.
A. Schuhbeck oferuje dania kuchni bawarskiej i śródziemnomorskiej w pałacowej atmosferze.
A. Schuhbeck oferuje dania kuchni bawarskiej i śródziemnomorskiej w pałacowej atmosferze.
Najstarsza część Monachium Am Platzl |
Goście z całego świata prawie cały rok kierują tu swoje kroki, a szczególnie młodzi Amerykanie, którzy przyjeżdżają do Monachium specjalnie na urlop.
Piwiarnia Hofbräuhaus |
Piwiarnia założona przez browar dworki uroczyście otwarta w 1830 roku przy udziale króla Ludwika I. Wielokrotnie powiększana, swą obecną postać otrzymała w 1896 roku.
Schwemme
Schwemme |
Zdjęcia były zrobione bardzo rano zaraz po otwarciu i dają złudzenie ze nie ma dużo gości.
Hofbräuhaus - Schwemme |
Na parterze znajduje się tzw. Schwemme- olbrzymia sala, mogąca pomieścić tysiąc gości, zawsze tu siedząc to mam odczucie minionych epok i pytanie kto akurat siedział na tym miejscu.
W sali jest wiele stołów gdzie przez setki lat były miejscem spotkań stałych bywalców a z tym wiele historii i legend bardzo interesujących związanych z tym miejscem.
Przy dźwiękach ludowej kapeli i po wypiciu kufla piwa, rozwiązują się języki i można nawiązać kontakt z ludźmi z zakątków całego świata.
Ogródek piwny na 600 osób z wysadzonym kasztanowcami na dziedzińcu i fontanną pośrodku dającą ochłodę w parne dni lata.
Festsaal
Na drugim piętrze znajduje się, „Festsaal”.- sala uroczystości z 1300 miejscami tutaj odbywają się pokazy: „Bawarskie Wieczory
Folkloru” z udziałem wielu turystycznych grup przy wspólnej
kolacji.
Chętni i wycieczki mogą wziąć udział w tradycyjnym „ Bawarskim Wieczorze” wraz z typowym bawarskim posiłkiem.
Trinkstube
Na pierwszym piętrze mieszczą się mniejsze kameralne „salki” pod ogólną nazwą "Trinkstube".
Wszyscy goście lubiący
atmosferę kameralną, lub obchodzący urodziny i liczne inne
uroczystości znajdą miejsce w mniejszych salach: Brästübel,
Münchner Zimmer, Erkerzimmer, Erkerbar, Wappensall które
można rezerwować.
Warto obejrzeć prywatne kufle do piwa dla stałych gości, przechowywane w specjalnych boksach które często są przekazywane z pokolenia na pokolenie za miesięczną opłatą.
W porze obiadowej można bardzo smacznie i tanio zjeść obiad, do wyboru są dwa zestawy i często potrawy znane z starej bawarskiej kuchni ( np.flaki wersja bawarska).
W porze obiadowej można bardzo smacznie i tanio zjeść obiad, do wyboru są dwa zestawy i często potrawy znane z starej bawarskiej kuchni ( np.flaki wersja bawarska).
Hofbräuhaus - Schwemme |
Codziennie w piwiarni rozlewa się 10 000 litrów piwa nie licząc innych trunków.
Tipp:
Dla chętnych, kufle do piwa... |
Tipp:
Osobiście polecam: Spanferkelbraten - (Pieczony
prosiaczek) lub Schweinshaxe – (Pieczona golonka po
bawarsku)
Koniecznie warto spróbować mocnego piwa (Starkbier).
Maj jest okresem rozlewem mocnego piwa Bockbier który rozpoczyna się w Hofbräuhaus.
Obecnie można kameralnie posiedzieć przy kuflu piwa pod warunkiem - 2G-Regel
Komentarze
Prześlij komentarz